The food sustainability challenge beyond consumption: an attempt to construct a new model of 'conscious individuals' / O desafio da sustentabilidade alimentar para além do consumo: uma tentativa de construir um novo modelo de 'indivíduos conscientes

AutorLara Fornabaio, Margherita Poto
CargoPhD student in European Union Law and National Legal Systems, University of Ferrara (Italy), Department of Law. E-mail: lara.fornabaio@gmail.com - Tenured-Assistant Professor in Administrative Law, University of Turin, Italy. E-mail: margherita.poto@unito.it
Páginas1888-1901
Revista de Direito da Cidade vol. 07, nº 4. Número Especial. ISSN 2317-7721
DOI: 10.12957/rdc.2015.20913
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Revista de Direito da Cidade, vol. 07, nº 4. Número Especial. ISSN 2317-7721 pp.1 888-1901 1888
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Turn off everything, stop eating and stop building - on A ugust
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entire year.
James Temperton
Food begins as seed. The seed is sacred. Food is sacred.
A B-food is the Creator. We are what we eat.
When we are careless with food we are careless with ourselves.
Will we wake up only when the last peasant and the last seed
disappears? Or will we turn to the sacred duty of protecting our
sacred seeds?
Vandana Shiva
La ra F orn ab ai o
1
Mar gh er it a Po2
Abstract
T              EU 
regulation, offering some proposals for a change of definition and of perspective. The analysis
starts from Reg. (EU) 1169/2011 and the dilemma on the information vis-à-vis communication
duties towards the consumers. Then, it scrutinises the legal provisions to understand whether
there are already seeds for a participatory approach, which can involve the consumers as active
players in the food supply chain. The final part is dedicated to possible ways to find a new
definition and to frame the new addressees of the legal provisions on food safety into a web of
relationships.
Keywords: food regulation, consumers, popular participation.
Resumo
O artigo trata da questão epistemológica sobre a noção de "consumidores" na regulamentação
alimentar da UE, oferecendo algumas propostas par a uma mudança de definição e de perspectiva.
A análise parte de Reg. (UE) 1169/2011 e o dilema sobre os deveres da comunicação de
informação para com os consumidores. Em seguida, ele examina as disposições legais para
entender se já existem sementes para um a abordagem participativa, que pode envolver os
consumidores como participantes ativos na cadeia de abastecimento alimentar. A parte final é
dedicada a possíveis maneiras de encontrar uma nova definição e para enquadrar os novos
endereços das disposições legais sobre a segurança dos alimentos em uma teia de
relacionamentos.
Palavras-chave: regulação alimentar, consumidores, participação popular.
1 PhD student in European Union Law and National Legal Sy stems, University of Ferrara (Italy), Department of
Law. E-mail: lara.fornabaio@gmail.com
2Tenured-Assistant Professor in Administrative Law, University of Turin, Italy. E-mail:
margherita.poto@unito.it

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